Ui/U X deshi g

Diferența dintre UX și UI Design – Un ghid pentru începători

UX și UI: doi termeni care sunt adesea folosiți interschimbabil, dar de fapt înseamnă lucruri foarte diferite. Deci, care este exact diferența?

Cu toții am auzit conversații, mergând pe străzi moderne ale capitalelor tehnologice ale lumii, discuții despre marea „UX” a unui produs sau „UI” slabă a unui site web. Este un limbaj secret de care nu vei fi niciodată cunoscut? Oare acești oameni folosesc doar argoul pentru a arăta cool?

Ei bine, ok, probabil da pentru acesta din urmă, dar un NU determinat pentru restul. Dacă doriți să aflați ce înseamnă exact UX și UI și cum diferă acestea, ați ajuns la locul potrivit. Mai jos este o defalcare a ceea ce vom acoperi în acest articol. Citiți mai departe pentru a afla ce înseamnă termenii „UX” și „UI”, care dintre cele două domenii de design sunt mai bine plătite și cum să deveniți un designer UX sau un designer UI.

  1. Care este diferența dintre designul UX și UI?
  2. Cum funcționează împreună designul UX și designul UI?
  3. Proiectare UX vs. UI: Care carieră este cea mai potrivită pentru tine?
  4. De ce am scris acest articol?
  5. Rezumat și lectură ulterioară

De asemenea, puteți sări la mijlocul postării pentru a viziona un videoclip despre care vorbesc despre acest articol și vă oferă câteva informații suplimentare despre ceea ce înseamnă într-adevăr a fi un designer UX sau UI – și care dintre cele două Dezvoltarea aplicațiilor vi s-ar potrivi cel mai bine. Și, dacă sunteți mai mult o persoană vizuală, consultați infografia noastră „UX vs. UI” spre sfârșitul postării.

1. Care este diferența dintre designul UX și UI?

Primele lucruri mai întâi: ce înseamnă de fapt UX și UI? Oamenii pe care i-ai ascultat discută de fapt despre două profesii care, deși au existat de zeci de ani și, teoretic, de secole, au fost definite de industria tehnologiei ca design UX și UI.

Proiectarea UX se referă la termenul „design experiență utilizator”, în timp ce UI înseamnă „design interfață utilizator”. Ambele elemente sunt cruciale pentru un produs și lucrează îndeaproape. Dar, în ciuda relației lor profesionale, rolurile în sine sunt destul de diferite, referindu-se la aspecte foarte diferite ale procesului de dezvoltare a produsului și ale disciplinei de proiectare. Înainte de a lua în considerare diferențele cheie dintre UX și UI, să definim mai întâi ce înseamnă fiecare termen în mod individual.

Ce este proiectarea experienței utilizatorului (UX)?

Proiectarea experienței utilizatorului este un mod uman de a proiecta produse. Don Norman, om de știință cognitiv și cofondator al Nielsen Norman Group Design Consultancy, este creditat că a inventat termenul „experiență de utilizator” la sfârșitul anilor ’90. Iată cum îl descrie:

„Experiența utilizatorului cuprinde toate aspectele interacțiunii utilizatorului final cu compania, serviciile și produsele sale.”

– Don Norman, om de știință cognitiv și arhitect de experiență pentru utilizatori

Clar, nu? S-ar putea să observați imediat că, în ciuda a ceea ce am sugerat în introducere, definiția nu are nicio referire la tehnologie, nici o mențiune a digitalului și nu ne spune atât de multe despre ceea ce face de fapt un designer UX. Dar, ca toate profesiile, este imposibil să distilăm procesul din doar câteva cuvinte.

Cu toate acestea, definiția lui Don Norman ne spune că, indiferent de mediul său, UX Design cuprinde orice interacțiune dintre un client potențial sau activ și o companie. Ca proces științific, ar putea fi aplicat la orice; veioze, mașini, rafturi Ikea și așa mai departe. Cu toate acestea, în ciuda faptului că este un termen științific, utilizarea sa de la început a fost aproape în întregime în câmpurile digitale; Unul dintre motive este că industria tehnologică a început să explodeze în jurul invenției termenului. Puteți afla totul despre istoria fascinantă a designului UX aici.

În esență, UX se aplică oricărui lucru care poate fi experimentat – fie că este un site web design, un aparat de cafea sau o vizită la supermarket. Partea „experiență utilizator” se referă la interacțiunea dintre utilizator și un produs sau serviciu. Prin urmare , proiectarea experienței utilizatorului  ia în considerare toate diferitele elemente care modelează această experiență. Un designer UX se gândește la modul în care experiența îl face pe utilizator să se simtă și la cât de ușor este pentru utilizator să își îndeplinească sarcinile dorite. De exemplu: Cât de ușor este procesul de plată atunci când faceți cumpărături online? Cât de ușor îți este să prinzi acea decojitoare de legume? Aplicația dvs. bancară online vă facilitează gestionarea banilor? Scopul final al designului UX este de a crea experiențe ușoare, eficiente, relevante și plăcute pentru utilizator.

Vom răspunde la întrebarea „Ce face un designer UX?” în secțiunea patru. Pentru moment, iată ce trebuie să știți despre designul UX pe scurt:

  • Proiectarea experienței utilizatorului este procesul de dezvoltare și îmbunătățire a calității interacțiunii dintre un utilizator și toate fațetele unei companii.
  • Proiectarea experienței utilizatorului este, în teorie, o practică non-digitală (știința cognitivă), dar utilizată și definită predominant de industriile digitale.
  • Proiectarea UX NU se referă la imagini; se concentrează pe senzația generală a experienței.

Ce este designul interfeței utilizator (UI)?

În ciuda faptului că este un domeniu mai vechi și mai practicat, întrebarea „Ce este proiectarea interfeței cu utilizatorul?” este dificil de răspuns din cauza varietății sale largi de interpretări greșite. În timp ce experiența utilizatorului este un conglomerat de sarcini axate pe optimizarea unui produs pentru o utilizare eficientă și plăcută, designul interfeței utilizatorului este complementul său; aspectul, prezentarea și interactivitatea unui produs. Dar, la fel ca UX, este ușor și adesea confundat de industriile care angajează designeri UI – în măsura în care diferite posturi se referă adesea la profesie ca lucruri complet diferite.

Dacă vă uitați la anunțurile de posturi și descrierile de posturi pentru proiectanții de interfețe cu utilizatorul, veți găsi mai ales interpretări ale profesiei care sunt asemănătoare cu designul grafic, extinzându-se uneori și la designul de branding și chiar la dezvoltarea frontend-ului.

Dacă vă uitați la definițiile „expert” ale Proiectării interfeței utilizatorului, veți găsi în mare parte descrieri care sunt în parte identice cu Proiectarea experienței utilizatorului – făcând referire chiar la aceleași tehnici structurale.

Deci care are dreptate? Răspunsul trist este: Nici unul.

Deci, să stabilim recordul o dată pentru totdeauna. Spre deosebire de UX, designul interfeței cu utilizatorul este un termen strict digital. O interfață cu utilizatorul este punctul de interacțiune între utilizator și un dispozitiv sau produs digital – cum ar fi ecranul tactil de pe smartphone sau touchpad-ul pe care îl utilizați pentru a selecta ce fel de cafea doriți de la aparatul de cafea. În raport cu site-urile și aplicațiile, designul interfeței de utilizare ia în considerare aspectul, senzația și interactivitatea produsului. Este vorba despre asigurarea faptului că interfața cu utilizatorul unui produs este cât se poate de intuitivă, iar acest lucru înseamnă luarea în considerare atentă a fiecărui element vizual și interactiv pe care utilizatorul l-ar putea întâlni. Un designer UI se va gândi la icoane și butoane, tipografie și scheme de culori, spațiu, imagini și design receptiv.

La fel ca designul experienței utilizatorului, designul interfeței cu utilizatorul este un rol multilateral și provocator. Este responsabil pentru transferul dezvoltării, cercetării, conținutului și aspectului unui produs într-o experiență atractivă, îndrumătoare și receptivă pentru utilizatori.

Vom analiza procesul de proiectare a UI și sarcinile specifice la care se poate aștepta un designer UI în secțiunea a patra. Înainte de a lua în considerare principalele diferențe dintre UX și UI, să recapitulăm rapid despre ce este vorba despre designul interfeței cu utilizatorul (UI):

  • Proiectarea interfeței cu utilizatorul este o practică pur digitală. Acesta ia în considerare toate elementele vizuale, interactive ale unei interfețe a produsului – inclusiv butoane, pictograme, spațiu, tipografie, scheme de culori și design receptiv.
  • Scopul proiectării UI este de a ghida vizual utilizatorul prin interfața unui produs. Este vorba despre crearea unei experiențe intuitive care nu necesită ca utilizatorul să gândească prea mult!
  • Designul UI transferă punctele forte și activele vizuale ale mărcii către interfața unui produs, asigurându-se că designul este consecvent, coerent și estetic plăcut. 

Acum avem o definiție clară atât a UX, cât și a UI, să luăm în considerare diferențele cheie dintre cele două.

Principalele diferențe dintre UX și UI

Există o analogie pe care îmi place să o folosesc pentru a descrie diferitele părți ale unui produs (digital):

Dacă vă imaginați un produs ca fiind corpul uman, oasele reprezintă codul care îi conferă structură. Organele reprezintă designul UX: măsurarea și optimizarea în funcție de intrare pentru susținerea funcțiilor de viață. Iar designul UI reprezintă produsele cosmetice ale corpului; prezentarea, simțurile și reacțiile sale.

Dar nu vă faceți griji dacă sunteți încă confuz! Nu ești singurul!

După cum spune Rahul Varshney, co-creator al Foster.fm:

„Experiența utilizatorului (UX) și interfața utilizatorului (UI) sunt câțiva dintre termenii cei mai confuzi și utilizați greșit din domeniul nostru. O interfață fără UX este ca un pictor care trage vopsea pe o pânză fără să se gândească; în timp ce UX fără UI este ca cadrul unei sculpturi fără machetă de hârtie pe ea. O experiență excelentă de produs începe cu UX urmat de UI. Ambele sunt esențiale pentru succesul produsului. ”

Dacă mai aveți loc pentru încă o analogie, Dain Miller rezumă perfect relația dintre UX și UI design:

„UI este șa, etrierii și frâiele. UX este sentimentul că poți călări pe cal. ”

– Dain Miller, dezvoltator web

Este important să înțelegem că UX și UI merg mână în mână; nu poți avea una fără cealaltă. Cu toate acestea, nu trebuie să dețineți abilități de proiectare UI pentru a fi un designer UX și invers – UX și UI constituie roluri separate cu procese și sarcini separate!

Principala diferență de reținut este următoarea: designul UX se referă la senzația generală a experienței, în timp ce designul UI se referă la modul în care arată și funcționează interfețele produsului.

Un designer UX ia în considerare întreaga călătorie a utilizatorului pentru a rezolva o anumită problemă; ce pași fac? Ce sarcini trebuie să îndeplinească? Cât de simplă este experiența? O mare parte din munca lor se concentrează pe aflarea tipurilor de probleme și a problemelor de durere cu care se confruntă utilizatorii și modul în care un anumit produs le-ar putea rezolva. Vor efectua cercetări ample ale utilizatorilor pentru a afla cine sunt utilizatorii țintă și care sunt nevoile lor în raport cu un anumit produs. Apoi, vor trasa călătoria utilizatorului pe un produs, luând în considerare lucruri precum arhitectura informației – adică modul în care conținutul este organizat și etichetat pe un produs – și ce tipuri de caracteristici ar putea avea nevoie utilizatorul. În cele din urmă, vor crea fireframes care stabilesc planurile pentru produs.

Având în vedere scheletul produsului, proiectantul interfeței de utilizare intervine pentru a-l aduce la viață. Proiectantul UI ia în considerare toate aspectele vizuale ale călătoriei utilizatorului, inclusiv toate ecranele și punctele de contact individuale pe care utilizatorul le-ar putea întâlni; gândiți-vă că atingeți un buton, derulați în jos o pagină sau glisați printr-o galerie de imagini. În timp ce designerul UX planifică călătoria, designerul UI se concentrează pe toate detaliile care fac posibilă această călătorie. Asta nu înseamnă că designul interfeței este doar aspect; Designerii UI au un impact imens asupra faptului dacă un produs este sau nu accesibil și inclusiv. Vor pune întrebări precum „Cum pot fi folosite diferite combinații de culori pentru a crea contrast și pentru a spori lizibilitatea?” Sau „Ce perechi de culori satisfac orbirea culorilor?” Puteți afla mai multe despre designul UI pentru accesibilitate aici.

Sperăm că acum începeți să vedeți cum UX și UI design sunt într-adevăr două lucruri foarte diferite. A rezuma:

  • Proiectarea UX se referă la identificarea și rezolvarea problemelor utilizatorilor; Proiectarea interfeței se referă la crearea de interfețe intuitive, plăcute din punct de vedere estetic, interactive.
  • Designul UX este de obicei primul pe procesul de dezvoltare a produsului, urmat de UI. Designerul UX mapează oasele goale ale călătoriei utilizatorului; designerul UI îl completează apoi cu elemente vizuale și interactive.
  • UX se poate aplica oricărui tip de produs, serviciu sau experiență; Interfața de utilizare este specifică produselor și experiențelor digitale.

2. Cum funcționează împreună proiectarea UX și proiectarea UI?

Am explorat diferențele dintre UX și UI; acum să aruncăm o privire la modul în care funcționează împreună. S-ar putea să vă întrebați dacă unul este mai important decât celălalt, dar realitatea este că ambele sunt cruciale! Permiteți-mi să citez designerul și expertul Helga Moreno, care a spus-o destul de elocvent în articolul ei Gap Between UX And ​​UI Design:

„Ceva care arată grozav, dar care este dificil de utilizat, este exemplar pentru interfața excelentă și pentru UX slabă. În timp ce ceva foarte utilizabil care arată teribil este exemplar pentru UX-ul excelent și pentru interfața slabă. ”

După cum puteți vedea, UX și UI merg ferm mână în mână și, deși există milioane de exemple de produse grozave cu unul și nu cu celălalt, imaginați-vă cât de mult ar fi avut succes atunci când erau puternici în ambele domenii.

Designul UI este ca cireașa de pe tortul UX. Imaginați-vă că aveți o idee uimitoare pentru o aplicație; ceva care lipsește în mod clar de pe piață și care ar putea schimba cu adevărat viața oamenilor în bine. Angajați un designer UX pentru a efectua cercetări despre utilizatori și pentru a vă ajuta să aflați exact ce caracteristici ar trebui să aibă aplicația dvs. și cum ar trebui să fie trasată întreaga călătorie a utilizatorului. Aplicația dvs. oferă ceva de care publicul țintă are nevoie și dorește; totuși, când îl descarcă, descoperă că textul de pe fiecare ecran este abia lizibil (gândiți-vă la textul galben pe un fundal alb). Mai mult, butoanele sunt prea apropiate; continuă să lovească din greșeală butonul greșit! Acesta este un caz clasic de UI rău care distruge ceea ce ar fi fost UX bun.

Pe de altă parte, ați dat vreodată peste un site cu adevărat frumos doar pentru a descoperi că, dincolo de animațiile uimitoare și de schema de culori la punct, este de fapt o durere reală de utilizat? UI-ul bun nu poate compensa niciodată UX-ul rău; este ca și cum ai ridica un tort frumos decorat, care are de fapt un gust îngrozitor atunci când muști în el.

Deci, când vine vorba de proiectarea produselor, UX și UI se completează reciproc – iar pe piața competitivă de astăzi, corectarea ambelor aspecte este o necesitate absolută. Indiferent dacă alegeți să lucrați ca designer UX sau designer UI, este util să înțelegeți ambele; la urma urmei, veți lucra inevitabil împreună. Ceea ce ne aduce la următoarea noastră secțiune …

3. Proiectare UX vs. UI: Care cale de carieră este cea mai potrivită pentru tine?

În timp ce designul UX și UI merg mână în mână, nu trebuie să fii un maestru al ambelor. Deci, ce carieră vi se potrivește cel mai bine, UX sau UI? Dacă vă întrebați dacă ați fi mai potrivit pentru designul UX sau UI, consultați videoclipul meu de mai jos. Ating atributele care te vor predispune să lucrezi cu succes în fiecare zonă. Dacă doriți să aflați mai multe despre ceea ce fac de fapt designerii UX și UI în fiecare zi, continuați să citiți!

Care sunt sarcinile cheie și abilitățile necesare proiectanților UX vs. UI?

Dacă doriți să vă dați seama care este calea carierei potrivită pentru dvs., este important să luați în considerare abilitățile cheie cerute de proiectanții UX vs. UI, precum și sarcinile tipice de zi cu zi ale fiecăruia. În următoarea infografică, am evidențiat principalele abilități dure, moi și transferabile atât pentru designerii UX, cât și pentru cei UI. Și, în secțiunile următoare, vom lua în considerare principalele sarcini și responsabilități. 

Ce face un designer UX?

Deci, acum știm, în termeni abstracte, ce presupune rolul proiectantului UX – dar cum se traduce acest lucru în sarcini de zi cu zi? Iată un exemplu cliffnotes al sarcinilor și responsabilităților tipice ale unui proiectant UX. Veți găsi un cont mai detaliat al procesului de proiectare UX în acest ghid.

Strategie și conținut:

  • Analiza concurentului
  • Analiza clienților și cercetarea utilizatorilor
  • Structura și strategia produsului
  • Dezvoltarea conținutului

Cablare și prototipare:

  • Încadrarea prin sârmă
  • Prototipare
  • Testare și iterație
  • Planificarea dezvoltării

Executarea și analiza

  • Coordonare cu proiectanți de UI
  • Coordonare cu dezvoltatori
  • Urmărirea obiectivelor și integrarea
  • Analiză și iterație

Deci part-marketer, part-designer, part-manager de proiect; rolul UX este complex, provocator și cu mai multe fațete. Vedeți că iterația produsului, în legătură cu analiza sau testarea, este într-adevăr menționată de două ori, dar în realitate l-ați pune între toate celelalte articole de pe listă. În cele din urmă, scopul este de a conecta obiectivele de afaceri la nevoile utilizatorilor printr-un proces de testare și rafinament către ceea ce satisface ambele părți ale relației.

Ce face un designer UI?

Dacă îți place ideea de a crea experiențe de utilizator minunate, dar te consideri o persoană mai vizuală, s-ar putea să fii mai interesat de designul UI. Veți găsi mai jos o scurtă prezentare a sarcinilor cheie ale proiectantului UI sau o explicație mai cuprinzătoare a ceea ce face de fapt un designer UI aici.

Aspectul produsului:

  • Analiza clientului
  • Cercetare de proiectare
  • Branding și dezvoltare grafică
  • Ghiduri de utilizare și povești

Sensibilitate și interactivitate:

  • Prototipare UI
  • Interactivitate și animație
  • Adaptare la toate dimensiunile ecranului dispozitivului
  • Implementare cu dezvoltator

În calitate de designer vizual și interactiv, rolul UI este crucial pentru orice interfață digitală și, pentru clienți, un element cheie pentru încrederea într-o marcă. Deși marca în sine nu este niciodată responsabilitatea exclusivă a designerului de interfețe, traducerea acestuia în produs este.

Veți nota, de asemenea, punctul final care prevede o responsabilitate pentru „implementarea” proiectului cu un dezvoltator. Deși, în general, așa au funcționat joburile UI în trecut, ar trebui să știți că liniile se estompează, deoarece termenul „designer web” (în esență, un designer UI care poate codifica) este înlocuit de expertiza designerilor de interfețe utilizator. În timp ce UX nu are nevoie de codare, UI este un rol care, pe măsură ce progresează timpul, se va baza pe el ca parte a construirii interfețelor interactive. Discutăm dacă designerii ar trebui să învețe să codeze aici.

Care este mai bine plătit, UX sau UI?

Salariile sunt, desigur, dictate de mulți factori, deși în primul rând:

  • Locație
  • Experienţă
  • Industrie
  • Tipul proiectului / produsului

În medie, veți descoperi că locurile de muncă UI și UX au intervale de salarii similare între startup-uri și industrii tehnologice minore. Veți descoperi totuși că în industriile tehnologice din afara domeniilor web și mobile (de exemplu, companii auto, producători de echipamente medicale etc.) există mai multe și mai bogate oportunități pentru proiectanții de interfață utilizatoare, deoarece domeniul nu este doar mai bine stabilit, ci are un aspect mai direct, aplicație bazată pe afaceri.

Cu toate acestea, pornind de la medii, este posibil să găsiți atât experiența utilizatorului, cât și joburile de interfață cu utilizatorul în următoarea gamă de valori din Europa centrală.

Anual:

  • Salariu la nivel junior 28k € – 33k €
  • Salariu la nivel mediu 38k € – 45k €
  • Salariu la nivel senior 50k € – 80k €

Orar:

  • Junior Freelancer 30 € – 50 €
  • Freelancer de nivel mediu 50 € – 75 €
  • Consultant senior la nivel de 75 € – 100 €

* Numerele se bazează pe datele salariale din Germania și Europa centrală.

Pentru a explora salariile din zona dvs., verificați aceste defalcări ale potențialului dvs. de câștig ca designer UX și ca designer UI și vă recomand, de asemenea, să aruncați o privire asupra salariilor auto-raportate pe Glassdoor.